lacus.france@gmail.com
Platforma
Znajdź nas na FB

LACUS SP. Z O.O. Biuro Doradztwa i Przedstawicielstwa Dla Branży Transportowej

Oświadczenie o przemieszczaniu się we Francji.

Prosimy o wnikliwe zapoznanie się z poniższą treścią.

Szanowni Państwo,

nawiązując do oświadczenia, o które pyta wielu klientów w związku z wprowadzeniem we Francji ograniczenia w przemieszczaniu się obywateli informujemy, że z definicji oświadczenia, jakie znajdują Państwo w Internecie są dostosowane do obywateli Francji i ich dotyczą. Nie ma jasnych regulacji co do przemieszczania się kierowców w transporcie drogowym rzeczy.

W związku z licznymi pytaniami oraz pojawiającą się potrzebą, dostosowaliśmy francuskie oświadczenia do potrzeb kierowców.

Podkreślamy jednak, że nie ma pewności, iż takie oświadczenie nie zostanie podważone przez ewentualne patrole. Lepiej jednak okazać się takim dokumentem, niż niczym.

Jednocześnie informujemy, że oświadczenie nie daje kierowcy swobody poruszania się a jedynie zezwala na podjęcie najniezbędniejszych czynności związanych z wykonywaną pracą, jak: dojście do biura firmy na załadunek / rozładunek, zrobienie zakupów spożywczych, wizyta w aptece, pomoc medyczna.

W załączeniu znajdą Państwo oświadczenie kierowcy i szefa. Swoje oświadczenie kierowca powinien posiadać w oryginale, z bieżącą datą. W związku z tym, że większość kierowców nie dysponuje drukarką, zalecamy wypełnienie dokumentu i zapisanie go np. w telefonie tak, aby móc pokazać go patrolom.

Oświadczenie uzyskają Państwo na lacus.fance@gmail.com

Poniżej znajdą Państwo instrukcję wypełnienia:

1. oświadczenie szefa – prosimy wypełnić wszystkie dane zaznaczone na czerwono, wydrukować dokument, podstemplować i podpisać przez osobę upoważnioną do reprezentowania firmy oraz przesłać go kierowcy (dokument opatrzyć proszę bieżącą datą i jeśli istnieje taka możliwość, aktualizować go nie rzadziej niż co kilka dni),

2. oświadczenie kierowcy (wypełniane każdorazowo, gdy opuszcza pojazd i udaje się w inne miejsce) – prosimy uzupełnić wszystkie dane zaznaczone na czerwono oraz zaznaczyć X przy odpowiedniej opcji, podanej dla Państwa po polsku w nawiasach

Prosimy jednocześnie zwrócić uwagę kierowcy, że przemieszczanie się należy ograniczyć do naprawdę niezbędnego minimum.

Od 18.03. patrole policyjne i wojskowe karzą przemieszczanie się bez zaświadczeń lub w celach innych niż wymienione mandatami w wysokości 135€.